Rus, vold og utnyttelse. Velkommen til gratis digital konferanse.

Rus, vold og utnyttelse. Når vi ser sammenhenger, kan vi skape endringer.

Kommer du i kontakt med personer med rusutfordringer i jobben din? Å ruse seg eller være en del av et rusmiljø kan øke risikoen for utnyttelse, krenkelser og vold. Volden og utnyttelsen kan skje i nære relasjoner, innad i rusmiljøet eller det kan være utenforstående personer eller nettverk som står bak. De utsatte kan utnyttes til seksuelle formål, til å begå kriminelle handlinger, til arbeid/tjenester eller havne i avhengighetsforhold der det er vanskelig å sette grenser og vanskelig å komme seg ut.

Tidligere erfaringer med vold og overgrep, bostedsløshet, helseutfordringer og tilgang til rusmidler er eksempler på forhold som ofte kan bidra til ujevne maktforhold. Dette er godt kjent for fagpersoner som er i kontakt med målgruppa, men tematiseres likevel i liten grad. Vold og utnyttelse i rusmiljøene har i stor grad blitt normalisert, både blant de utsatte selv, og i hjelpeapparatet.

Spesialrådgiver Line Ruud Vollebæk fra RVTS Øst er initiativtaker og fagansvarlig for konferansen. Hør hva hun sier om området og behovet for økt innsats for de det gjelder:

Hvorfor er det viktig at hjelpere som jobber i ulike tjenester har kunnskap om dette?

– Rusavhengige har selvsagt like stor rett på beskyttelse mot vold, overgrep og utnyttelse som alle andre. Men det hjelper ikke å ha disse rettighetene hvis de ikke blir innfridd, og da er vi helt avhengige av at vi snakker om det, avdekker og setter inn nødvendige tiltak. Man kan lett tenke at det å bli rusfri er det som skal til for å komme ut av volden, men det motsatte er nok minst like riktig – at man må komme seg ut av volden for å kunne bli rusfri. Også utnyttelses- og menneskehandelsperspektivet har stor betydning , både rent juridisk og med tanke på forutsetningene for å komme seg ut av rusavhengigheten. Man vet kanskje at brukeren eller pasienten er utsatt for vold og overgrep, men ser ikke alltid at dette kan være del av et større bilde som kan være utnyttelse og menneskehandel. Man ser det ikke før man tror det, som vi ofte sier, og for å tro det trenger man kunnskap om hva det er og hva man skal se etter.

Rus, vold og utnyttelse – det er alvorlige områder, og mange hjelpere kan kanskje kjenne på en motløshet eller en følelse av å  «konstant jobbe i motbakke»…finnes det håp? Hvordan skaper vi endring her?

– Jeg tenker vi skaper endring ved å snakke om det og synliggjøre alvoret i den volden og utnyttelsen folk utsettes for. Det er jo en del ting som den enkelte helse- eller sosialarbeider ikke rår over, for eksempel tilgjengelig krisesentertilbud til voldsutsatte og rusavhengige personer av alle kjønn, men vi kan være med på å synliggjøre og faglig begrunne behovet for det. Om vi ikke som fagperson «på bakken» kan endre alt på det strukturelle planet, så har det uansett stor betydning for den enkelte utsatte å møte hjelpere som ser, forstår og tar på alvor det de utsettes for.

Hvem passer konferansen for?

Brukerorganisasjoner, erfaringskonsulenter og fagpersoner fra rus-, volds- og menneskehandelsfeltet, bl.a.: gatenære lavterskeltiltak, oppsøkende tjenester, kommunale tjenester innen rus og psykisk helse, TryggEst-team, NAV, ulike deler av spesialisthelsetjenesten, rusomsorgen, krisesentre m.m.

Fleksibel tilgjengelighet – tilpass slik dere trenger på din arbeidsplass

I samarbeid med de andre RVTS-ene, TryggEst og KORUS Oslo, inviterer RVTS Øst til denne gratis digitale konferansen. Så lenge du melder deg på i forkant, kan du se det når det passer i din kalender. Innholdet er tilgjengelig ut september 2025. Innholdet har bred relevans og konferansen gir mulighet til å velge mellom parallelle sesjoner. Bruk gjerne innholdet som del av kompetanseheving på din arbeidsplass, som utgangspunkt for refleksjonsoppgaver i et fagmiljø, som del av innhold på et fagmøte eller lignende.

📆 19. juni

💻 Digitalt (Gratis)

Les mer og meld deg på

Mange spennende og sentrale bidragsytere

Du som jobber med mennesker som mennesker i målgruppen, vet at situasjonsbildet og erfaringene til de det gjelder kan være sammensatt, utfordrende – og samtidig variert blant de det gjelder. Konferansen har bred relevans, og vi er stolte av å presentere en rekke ulike bidragsytere som du får møte på konferansen. På konferansen treffer du blant annet:

  • Line Ruud Vollebæk, Hannah Lydvo, Ulla Bjørndahl, Morten Jansson og Sveinung Odland – RVTS Øst
  • Leila Langdalen Sbai og Solveig Saleh – ROSA
  • Arild Knutsen – Foreningen for human ruspolitikk
  • Magne Ådna (Nyttig arbeid), Vilde Øverland (Thereses hus), Bjørg Norli (Pro Sentret), Noordjan Svedin Fronth og Linnéa Källgren  (Uteseksjonen) – Velferdsetaten, Oslo kommune
  • Julie Platou Kvammen – politiets nasjonale kompetansegruppe om menneskehandel, Kripos
  • Suad Abdi – MIO, Minoritetenes interesseorganisasjon
  • Lise Holm og Erik Johan Steenbuch – URO (Utviklingshemming – Rus – Opplysning)
  • John-Ingvard Kristiansen – spesialrådgiver TryggEst hos Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
  • Marianne Bjørke – implementeringskoordinator TryggEst, Ringsaker kommune
  • Gunhild Vehusheia, advokat
  • Andrès Lekanger, Chemfriendly Norge
  • Isa Dussauge, Tyrili FoU
  • Jossi – PION

Lise Holm og Erik Johan Steenbuch fra URO i opptak med Line Ruud Vollebæk

og Victoria Sandaker fra RVTS Øst til den digitale konferansen.