
Psykiske reaksjoner hos innsatspersonell, to kurstilbud
Begge kursene har påmeldingsfrist 10. juni, og arrangeres i Bergen.
Selvmord og selvskading er sammensatte fenomener som aldri bare har én årsak. I Norge tar mellom 500 og 600 mennesker sitt eget liv hvert år. Beregninger viser at helsetjenestene behandler 4000–6000 selvmordsforsøk årlig. Selvskading har en forekomst på ca. 10 prosent hos norsk ungdom. Pårørende og etterlatte har også behov for støtte og ivaretakelse. Arbeidet med selvskading og selvmordsatferd kan være utfordrende for hjelperne og hjelpesystemene.
RVTS Øst har en sentral rolle i å styrke tverrfaglig arbeid med selvmordsforebygging og selvskading i tjenestene i vårt område. Vi gir støtte til implementering av veiledende materiell for forebygging av selvskading og selvmord til kommunene. Å gi hjelpere trygghet og verktøy for å avdekke og hjelpe mennesker i selvmordsfare er en viktig oppgave for oss. Vi gir ansatte i spesialisthelsetjeneste, kommunale tjenester og statlig barnevern kunnskapsbasert kompetanse om selvskading og selvmordsatferd.
Helse Sør-Øst RHF gir RVTS Øst tilskudd til forsterket innsats for selvmordsforebygging i helseforetakene i regionen. Vi har et fagnettverk bestående av spesialrådgivere tilknyttet hvert sitt helseforetak. Rådgiverne i nettverket har unik kompetanse på en rekke områder innen selvmordsforebygging, og arbeider bl.a med implementering av Nasjonale retningslinjer for forebygging av selvmord i psykisk helsevern, læringssløyfer etter selvmord i sykehusene, oppfølging av ansatte etter selvmord og forskningsinnsats gjennom egne doktorgradsprosjekter.
Vi samarbeider tett med Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE), VIVAT selvmordsforebygging, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og – forebygging (NSSF) og Folkehelseinstituttet.
Begge kursene har påmeldingsfrist 10. juni, og arrangeres i Bergen.
Det er ikke farlig å snakke om selvmordstanker.
Barn og ungdom som strever med selvskading eller selvmordsatferd har som jevnaldrende flest, ofte en utstrakt bruk av sosiale medier. Ny ressurs og kompendium har som mål å gjøre deg mer forberedt til å møte unge som sliter med selvskading og suicidalitet.
– Vi har laget det nettstedet vi selv kunne trengt i arbeid med mennesker i selvmordskrise, sier Synøve Magnussen Wiig, spesialrådgiver ved RVTS Øst.
Psykologspesialist Kim Larsen har gjennomgått 113 forskningsartikler og sett på sammenhengen mellom internett og suicidalitet.
Nettressurs til hjelp i arbeidet med kommunale handlingsplaner om forebygging av selvmord og selvskading.
SMART (StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening) er en app som gir hjelp til å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer. Last den ned i App Store eller Google Play.
Nettressurs for tjenesteapparatet. Kan også brukes til opplæring.
Foto: Petros Giannakouris/ NTB Scanpix
Opptak fra webinaret «Selvskading og selvmordstematikk i sosiale medier», som ble arrangert 18. februar 2021. Arrangør: RVTS Øst og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).
Nettsted om selvmord og selvskading. Målet er å heve kompetansen hos helsepersonell om hva som er viktig i samtaler med mennesker som selvskader eller er i selvmordskrise.
Denne nettressursen er utarbeidet av RVTS på oppdrag fra Helsedirektoratet og er rettet mot deg som kan trenge kunnskap og råd i møte med barn og unge som har selvmordsatferd eller selvskader. Tanken er at disse korte filmene skal gi deg økt kunnskap, være grunnlag for refleksjon i din ansattgruppe, eller være forberedelse til en samtale med barn og unge.
Vi respekterer og beskytter personvernet og personopplysningene dine. Les om bruk av informasjonskapsler (cookies) og om hvordan RVTS Øst bruker personopplysninger.