
Psykiske reaksjoner hos innsatspersonell, to kurstilbud
Begge kursene har påmeldingsfrist 10. juni, og arrangeres i Bergen.
Begge kursene har påmeldingsfrist 10. juni, og arrangeres i Bergen.
Det er ikke farlig å snakke om selvmordstanker.
Å ruse seg eller være en del av et rusmiljø kan øke risikoen for utnyttelse, krenkelser og vold. Når vi ser sammenhenger, kan vi skape endringer. Kommer du i kontakt med personer med rusutfordringer i jobben din?
Mennesker som har traumer kan ha behov for hjelp som ikke skiller mellom det psykiske og somatiske. Sammenhengene mellom kropp og sinn, og hvordan traumeerfaringer utspiller seg på tvers kan være viktig kompetanse for å skape positiv endring. Dette er kjernen i kurset «Kropp og traume».
Ny konstituert senterleder er Lars Halaas Lyster.
Asylsøkere og flyktninger lever under spesielle livsbetingelser. Hjelpere trenger spesifikk kunnskap også om dette for å bistå. Har du hørt om flyktning.net?
Å behandle, gi omsorg og å forebygge står sentralt i kampen mot kjønnslemlestelse. Vi inviterer til arrangement om temaet 6. februar, og digitalt grunnkurs i mars.
45 prosent av registrerte tilfeller av selvmord i Norge er eller har vært i kontakt med psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) siste året før selvmordet. Nye retningslinjer skal bidra til bedre og mer helhetlig oppfølging, og at forekomsten av selvmord reduseres.
Det er ikke så rart at vi kan vegre oss for å lene oss frem i møte med volden, andres smerte gjør noe med oss selv også. Samtidig er det slik at konsekvensene ved å vokse opp i vold eller leve med vold som voksen eller eldre har så store konsekvenser at vi må handle.
Samtaler med barn kan være kreative, interessante, morsomme, overraskende og fulle av fantasi! Noen ganger kan samtalen også være utfordrende. Få innsikten, kunnskapen og øvingen som gjør deg tryggere i samtalene på vår gratis konferanse.
Hvordan er det å vokse opp og leve i en veteranfamilie, når mamma eller pappa tjenestegjør i utlandet i internasjonale operasjoner? Forsvarets veterantjeneste har laget barneboken «Hjemmeheltene», hvor man ønsker å nå ut til veteranbarn og alle som støtter familiene.
I ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, understrekes kommunenes ansvar for forebygging og oppfølging. RVTS Øst har laget to nye digitale grunnkurs på feltet. Et for deg som jobber med barn, og et for deg som jobber med voksne.
Nyhet: Avataren Lars hjelper deg å spørre om holdninger hos andre som gjør deg bekymret. For alle som møter mennesker som uttrykker holdninger som kan virke radikale eller legitimerer voldelig ekstremisme. Prøv vår gratis samtalesimulator hvor som helst, og når som helst, når det passer i din hverdag.
Vær med på noe som er større enn deg selv! Som endringsagent kan akkurat du spille en viktig rolle, der du kan forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Nå har du igjen mulighet til å søke på vårt nasjonale opplæringstilbud.
Mange som jobber med barn og ungdom kan oppleve at arbeidshverdagen er hektisk. Nå håndplukker vi innhold til deg som du mottar rett i innboksen! Slik står du tryggere i samtaler med en du er bekymret for.
Smitttefare. Smitteeffekt. Smittesituasjon. Når et selvmord skjer kan det oppstå en risiko for smitte. Hva er selvmordssmitte? Vi gir deg konkrete råd og kunnskap så du kan gi best mulig hjelp.
«Ingen barn skal være redde for å bli sendt til utlandet mot sin vilje, eller bli ufrivillig etterlatt når ferien er over», uttaler arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
I anledning frigjørings- og veterandagen 8. mai har representanter fra NKVTS, FAFO og RVTS Øst forfattet en kronikk. Norges første forskningsstudie om veteranfamilier ble nylig ble lansert (NKVTS). Den ga ny kunnskap om belastningen for den som blir igjen hjemme, og hvordan barn i familier der en forelder deltar i utenlandsoperasjon har det.
En avatar som hjelper deg å snakke om selvskading? RVTS Øst har lansert en ny avatar, Frida. Hun hjelper deg å ta snakke med ungdom om selvskading. Nå kan du melde deg på gratis webinar, og bli kjent med Frida.
En ny håndbok tydeliggjør at utnyttelse og menneskehandel er viktig å ha med seg både som et overordnet perspektiv i forbindelse med ungdomskriminalitet, og i møte med enkeltungdommer.
Hva bør Norge gjøre i forebyggingen av ekstremisme og radikalisering? I forbindelse med Ekstremismeskommisjonens rapportlansering kan du få tilgang til opptak av seminar om temaet.
Selvhjelpsbrosjyrene «Til deg som ikke får sove», «Til deg som har opplevd krig» og «Barn, krig og flukt» er videreutviklet og digitalt tilgjengelig som animerte filmer. Brosjyrene er ment som et hjelpemiddel for alle som møter flyktninger i hverdagen sin. Det kan være lærere, helsesykepleiere, ansatte på asylmottak, leger, psykologer og andre hjelpere.
Jobber du med barn? For å avdekke og forebygge mobbing, vold, overgrep, og sikre barns rettigheter fins det særlig to målrettede ressursene du bør kjenne til. En er for voksne, og en er for barn.
Helsedirektoratet ber kommunene være proaktive i sin oppfølging av norske borgere fra Gaza. RVTS er gitt et spesielt ansvar for å bistå kommunene med veiledning og kompetanse i psykososial oppfølging og beredskap. Ved behov for bistand kan kommunen kontakte RVTS i sin region.
Kommuneprogrammet er et tilbud til kommuner som ønsker kompetanseheving om vold og overgrep i nære relasjoner for hele sin kommune eller for deler av kommunen.
Barn og ungdom som strever med selvskading eller selvmordsatferd har som jevnaldrende flest, ofte en utstrakt bruk av sosiale medier. Ny ressurs og kompendium har som mål å gjøre deg mer forberedt til å møte unge som sliter med selvskading og suicidalitet.
Vær med på noe som er større enn deg selv! Som endringsagent kan akkurat du spille en viktig rolle, der du kan forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Nå har du igjen mulighet til å søke på vårt nasjonale opplæringstilbud.
Den Internasjonale dagen mot seksuell vold i konflikt, 19. juni, har som mål å stoppe bruk av seksuell vold i konflikt og hedre ofrene for slike overgrep.
Få gode råd om hvordan hjelpe hvis man har mistanke om at et barn eller en ungdom kan utsettes for en form for æresrelatert vold i sommer.
Konferanse om samarbeid om arbeid mot vold i nære relasjoner samlet flere hundre på Ullevål og digitalt.
Et viktig mål med fornyingen er at det skal bli enda enklere å jobbe selvstendig med kompetanseutvikling i grupper på arbeidsplasser.
– Vi har laget det nettstedet vi selv kunne trengt i arbeid med mennesker i selvmordskrise, sier Synøve Magnussen Wiig, spesialrådgiver ved RVTS Øst.
Én av fem norske kvinner rapporterer å ha blitt voldtatt minst én gang, og halvparten av norske menn oppgir å ha vært utsatt for alvorlig fysisk vold, viser ny voldsstudie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
Lær strategier for å mestre stress. Løs utfordringer ved hjelp av animerte øvelser. ZuperSmart er nå tilgjengelig!
God anmeldelse fra Psykologtidsskriftet av vår fagbok «Dialog om seksualitet».
Få tilgang til film-materialet fra RVTS-konferansen.
RVTS Øst oppfordrer til mer samhandling mellom tjenestene, for at hjelpen skal bli mer målrettet og bedre tilpasset.
Velkommen til vår heldigitale feiring av RVTS-sentrenes 15 års-jubileum! 6. desember inviterer vi til en fagreise i RVTS-sentrenes samlede kompetanse.
Barnehageveilederen er en guide som skal bidra til å vise vei.
Ny samarbeidsavtale skal styrke samarbeidet mellom RVTSene og NKVTS.
Masseskytingen i Oslo 25. juni har rammet og påvirker mange. Her finner du aktuelle råd og ressurser:
Ny ressursside fra RVTS-ene om seksualisert vold.
RVTS Øst har inngått et samarbeid med OsloMet om bruk av snakkemedbarn.no i undervisningen.
Hovedmålgruppen er helse- og sosialarbeidere og andre som i sitt arbeid kommer i kontakt med asylsøkere og flyktninger, irregulære migranter, familiegjenforente, arbeidsmigranter og bostedsløse EU/EØS-migranter.
Nå er nettressursen utveier.no relansert, med nytt innhold, utseende og struktur.
RVTS Øst tilbyr rådgiving og konsultasjon til kommuner, spesialisthelsetjenesten og andre hjelpere, i forbindelse med den aktuelle flyktningesituasjonen knyttet til krigen i Ukraina.
Snakkemedbarn.no er et digitalt opplæringsprogram om samtaler med barn, spesielt samtaler ved bekymring for om barnet er utsatt for vold eller overgrep. Nå tilgjengeliggjøres snakkemedbarn på tre samiske språk.
Ny forskningsartikkel slår fast at kartleggingsverktøy for traumekompetanse virker etter intensjonen.
En podkastserie om Samuel (15), men også om andre barn i Norge som utsettes for alvorlig omsorgssvikt.
Det nærmer seg ti år siden de grusomme terrorhandlingene 22. juli 2011. Dette året og denne tiden vet vi kan bli krevende for de mange som er direkte berørt og ble så hardt rammet sommeren for 10 år siden.
Dette fremgår av revidert nasjonalbudsjett. Nettressursen psykososialberedskap.no driftes i fellesskap av de fem RVTS-ene i Norge.
Tilgjengelig i KS-læring. Kommunalt ansatte logger seg inn med sin tilgang, men alle andre kan logge seg inn som gjest med sin bank-ID og gjennomføre kurset.
Digitalt opplæringsprogram skal gi økt trygghet hos personell i møte med belastninger i arbeidssituasjonen.
Registrer deg på psykososialberedskap.no og opprett kontakt!
Målgruppen er helsepersonell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten.
Du kan være en slik trygg voksen som kan gi et barn et signal om at de blir sett, gi dem en hilsen og et blikk, en tur eller en telefon.
Målet er å gjøre det lettere for fagfolk å snakke om kropp og seksualitet med ungdom og unge voksne.
Undervisningsopplegg om barn og følelser.
Flyktning.net er nå relansert på ny plattform.
RVTS Øst bistår hjelpeapparatet i Gjerdrum i forbindelse med leirskred-katastrofen.
Les hele rapporten her.
Det kan være vanskelig å skille traumelidelser fra andre diagnoser. De kan ha like symptomuttrykk, og konsekvensene for barna kan være alvorlige.
Vær oppmerksom på at det kan skje raske endringer i våre tilbud.
Seksuellatferd.no heiter den nye nettsida, som rettar seg mot alle som er i kontakt med barn og unge gjennom jobb eller frivillig arbeid.
Ny nettressurs skal gi hjelpere tilgang til oppdatert traumeforståelse.
Nettressurs til hjelp i arbeidet med kommunale handlingsplaner om forebygging av selvmord og selvskading.
Kunnskap om behandling og oppfølging av personer som utøver og er utsatt for vold og seksuelle overgrep.
Artikkel om barn i fosterhjem og kriser, trykket i Fosterhjemskontakt 3/20.
Dukkene i RVTS Østs traumesensitive verktøykasse er laget på innsiden av Bretvedt fengsel og forvaringsanstalt.
Verktøyet «PROFESOR» kan brukes til å hjelpe ungdom til en bedre seksuell og relasjonell helse, planlegge intervensjoner og forebygge tilbakefall.
Koronakrisen kan berede grunnen for økende grad av polarisering, utenforskap og ekstremisme.
Nå lanseres nye Snakke sammen, som gir mulighet til å øve på simulerte samtaler – enten alene eller sammen med kolleger.
Vi må tåle at det kan føles litt kleint.
Filmer med stor aktualitet i en hverdag som bringer familiene tettere.
«Play it right» skal gjøre profesjonelle tryggere på å snakke med unge voksne om sunn og skadelig seksualitet.
Seks direktorater står sammen om nasjonal faglig retningslinje for tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge. Målet er å styrke oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte i kommunen.
Artikkel.
Rapport fra «De er alle barn»-konferansen.
Hva kan RVTS Øst tilby innen arbeid med krise- og katastrofeberedskap?
Det er nå utviklet kompetansemoduler for kommunene om veteranarbeid.
Uttesting og opplæring om sansemotorisk traumebehandling ved RVTS Øst.
Artikkel fra Fosterhjemskontakt 5/18
Ny nettressurs og flere undervisningsfilmer.
RVTS Øst deltar i samarbeidsprosjektet «Ekstrem selvskading».
Karin Holt,brenner for alle som står i en hjelperrolle, enten de jobber i spesialisthelsetjenesten eller kommunale tjenester.
Artikkel fra 2012.
Når barn og unge utøver en seksualitet som ikke tilsvarer deres alder eller modning må alle vite hva de skal gjøre. Det sier Astrid Johanne Pettersen fra Statens Barnehus. Les saken om konferansen «De er alle barn».
Manual for stabilisering og ferdighetstrening etter traumatiske hendelser er utarbeidet av Modum Bads traumepoliklinikk i Oslo og Regionsenter for barn og unges psykiske helse, av: Torunn Støren, Sveinung Odland og Helen Johnsen Christie. Manualen er utviklet for stabilisering av symptomer og plager hos ungdom som har opplevd alvorlige og belastende hendelser. For noen av disse … Continued
Traumesensitivt.no tar utgangspunkt i kunnskap om utviklingstraumer. RVTS Øst tilbyr også «Verktøykassen. De tre gode hjelperne»: et konkret materiale som kan benyttes i direkte arbeid med traumatiserte barn og unge.
RVTS Øst lanserer nå nye hjemmesider. Samtidig presenteres tjenestestøtte.
I helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3a tydeliggjøres kommunens ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep. Kommuner som ønsker råd og veiledning, kan ta kontakt med RVTS.
I forbindelse med lansering av sesong 2 av serien 13 Reasons Why, utviklet en ekspertgruppe i USA en verktøykasse til ungdom, foreldre, lærere, behandlere og media som et forsøk på å forebygge selvmordsatferd.
Vi respekterer og beskytter personvernet og personopplysningene dine. Les om bruk av informasjonskapsler (cookies) og om hvordan RVTS Øst bruker personopplysninger.